Ceglédi Sportmúzeum nyitvatartása: kedden és csütörtökön 15:00-18:00    Jelentkezzen be egyéni időpontra!
Telefon: 06 30 214 08 83  /  Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.

1936 - Berlin

Az újkori olimpiai játékok sorában talán az 1936-ban, Berlinben megrendezett események voltak az elsők, melyen nem nélkülözték a rendező ország társadalmi-politikai identitásának kifejezését is. Mindezekkel együtt a Németországban lebonyolított seregszemle messze túlhaladta a korszak „műfajbeli” hagyományait. Úgy a résztvevők számát, mint az eredmények színvonalát tekintve is gigantikus volt.

Az ökölvívó versenyek résztvevője volt a 19 éves Nagy Ferenc (1916-1977), aki nehézsúlyban lépett a ringbe. A bámulatos tehetségű fiatalember Cegléden született, sportos család volt az övék, édesapja teremtette meg a városban a birkózós sport alapjait.  Ferenc az ötödik - legfiatalabb - fiú gyerek volt a családban és mi sem volt természetesebb, minthogy a birkózók között ízlelte  meg a  virtust jelentő sport szeretetét.  1934-ben tagja volt a Ceglédi MOVE országos ifjúsági bajnok csapatának. Eközben ki-ki tekingetett  a birkózó szőnyegről és az ökölvívás is hatalmába kerítette. Előfordult, hogy egyik alkalommal délelőtt  Cegléden lépett birkózó versenyen szőnyegre, délután pedig már Budapesten az ökölvívó ringben igazolta kivételes tehetségét, a BVSC színeiben.

Nagy Ferenc fiatalon betört az élvonalba, 19 évesen felnőtt magyar bajnok, majd  ennek nyomán tagja lett a magyar olimpiai csapatnak. Élete első világversenyén szép reményekkel lépett szorítóba, ahol két meggyőző mérkőzését megnyerve a aranyéremre is esélyessé lépett elő.

Ami ezután következett páratlan sztorivá vált bajnokunk életében. Mindez keserű pirula volt Nagy Ferenc életében. Az elődöntőben a német Runge ellen kellett volna bokszolnia … ezzel szemben a minden előzetes csapat- és verseny orvosi engedéllyel  bíró  magyar versenyzőt éppen a magyar szövetség elnöke, Kanovszky Artúr nem engedte kötelek közé. A megdöbbent  jelenlévők  csak hallgatták a zsűri bejelentését: „Sajnálattal közöljük, hogy a Nagy – Runge mérkőzés elmarad, mert Nagy  sérülése miatt nem áll szorítóba”. Mindenki csak ámult – bámult, maga Nagy Ferenc, aki  a bevonuláskor szerzett erről tudomást. A magyar  sportdiplomata áruló módon önkényesen jelentette be, hogy ő nem engedi Nagyot bokszolni, mert sérült   (?) és a német majd „agyonveri” a fiatal magyar versenyzőt. Amikor látja az edző és a versenyző megdöbbenését, vigasztalásul hozzáteszi? „Csak hadd fárassza ki magát az ellen fele és ő pihenten áll ki majd holnap a harmadik helyért folyó mérkőzésre.” (Sporthírlap, 1936).

Hogy fokozódjon az önkényes és a rendező ország hatalmi tébolyának sugallata, a magyar szövetség elnöke az előző napi akcióját megismételve, ezúttal sem engedte Nagy Ferencet kötelek közé. A sportoló határtalan elkeseredését fejezte ki: „Tessék…, ülhetek…, nem húzok többet kesztyűt a kezemre, nem érdemes.”. Azután  „Miért nem engednek szorítóba, ha már kihoztak ? Azért, hogy itt vattába csomagoljanak? Alig vártam, hogy itt megküzdhessek a bronzéremért és tessék…” A „politikai  bunda”  ténye látszott igazolódni a III. Birodalom lábai előtt. Ferikét  feláldozta a magyar sportdiplomácia a német barátság oltárán. 

Nagy Ferenc  később sikeresen állt helyt  nagy versenyeken is és az olimpiát követően  tagja volt az Amerikában túrázó Európa-válogatottnak. Ez utóbbi lehetőség tán gyógyír volt számára ?
 
                                                                     
A XI. Nyári Olimpiai Játékokon a következő ceglédi kötődésű sportolók vettek még részt:

Jós Miklós (1906-1990)
Az öttusa csapat első nemzedékének képviselője, mint katonatiszt. 1936-ban a berlini olimpián résztvevő magyar csapat tartaléka volt, majd 1948-ban a londoni olimpiára készülő válogatott szövetségi kapitánya. A „Modern pentatlon” című könyvével szerepelt az 1948. évi olimpia szellemi versenyén, ahol műve dicséretben részesült. Felesége révén 1952-ben költözött Ceglédre, majd 1959-ben ö szervezte meg a CVSE vívószakosztályát.

Szilágyi Jenő (1910-1992)
Lajosmizsén született, Ceglédbercelen lakott, amikor az 1920-as évek végén a Ceglédi Levente Sportegyesületben ismerkedett meg az atlétikával.  Remek hosszútávfutó vált belőle, 19-szeres felnőtt magyar bajnok, a Berlini Olimpia résztvevője volt 1936-ban, 5000 méteres síkfutásban és 3000 méteres akadályfutásban állt rajthoz, nem jutott a döntőbe.

Visy István (1906-2000)
Huszár lovas alezredes, kiképző tiszt.  A magyar királyi Árpád fejedelem 2. honvéd huszárezrednél szolgált Cegléden 1939 október és 1941 november 15. között. Az olimpián, 1936-ban a lovas military csapat tagja volt. A háromnapos, legnehezebb lovas számban „Legény” nevű lova a lábát törte és a feladta a versenyt. Még a helyszínen elaltatták. A csapat a biztosnak látszó aranyérmét vesztette el kiesésével és a felbecsülhetetlen értékű lovat is.

Dienes-Oehm Tivadar (1907-1944)
Az 1936-os olimpián a lovaspólóban IV. helyen végzett csapat tagja volt.  Vitéz Dienes-Oehm Tivadar huszár őrnagyként 1940. május 1. és 1942. október 1. között szolgált Cegléden.  Kiskunfélegyháza környéki harcokban hősi halált halt 1944-ben.

Jankovich (Jeszeniczei) Lőrinc (1907-1990)
A lovas military csapat tagja volt Berlinben.  Az egyéni versenyek során a 9. helyen végzett, a csapat Visy István fent említett bukása miatt visszalépett. Jankovich százados Cegléden teljesített szolgálatot 1931 október 2. és 1933 április 30-a között a 2. honvéd huszárezrednél.
 

Állandó kiállítások

- A.terem: Szondy István terem - B.terem: Zsengellér Gyula terem - C.terem: Szabadidő és más érdekességek gyűjtemények

Sport Szakkönyvtár

A múzeum szakkönyvtára és egyben kutató szobája több mint 2500 könyvvel rendelkezik. Nagyobbik része ennek, adományok által került a polcokra, de folyamatos a vásárlás útján beszerzett pótlás is

Dokumentum- és levéltár

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság széles körű kutató munkával végezte munkáját és 21 témakörben naplóban és külön levéltári iratanyagként – gyűjtőbe – rendezte azt.

Fotó archivum

A múzeum több, mint 17 000 darab papír alapú fényképpel rendelkezik. A sportági- és más témakörű szempontok alapján tárolt fotók betekinthetők és közcélú igényekre biztosíthatók.

Videotéka

A sportmúzeum megnyitása óta számtalan video film és egyéb eszközön rögzített felvételeit őrzi.

Kapcsolat

Telefon 06 30 214 08 83, 06 53 316 930

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
E-mail: sportmuzeum@cegledikultura.hu

Kapcsolatfelvétel

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Küldés