Ceglédi Sportmúzeum nyitvatartása: kedden és csütörtökön 15:00-18:00    Jelentkezzen be egyéni időpontra!
Telefon: 06 30 214 08 83  /  Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.

1948 - London

A berlini olimpiát követően a II. világháború pusztítást hozó eseményei miatt elmaradtak az 1940. és az 1944. évre esedékes XII. és XIII. játékok. Ennek egyik kárvallottja lehetett a ceglédi birkózó legenda is, aki 1941-42-43-ban felnőtt magyar bajnok volt, de kirobbanó tehetségét nem tudta a soros olimpiákon kamatoztatni, holott már 1940-ben válogatott kerettag volt. A folytatásra 1948-ig kellett várni, ahol érintettek voltak a ceglédiek is. Az újjáépítés időszakának első várva várt eseménye Londonban került megrendezésre. Ezen Csordás György és Szondy István jelentette Cegléd érintettségét.

Mindketten a ceglédi úszósport ifjú tehetségeiként nőttek társaik fölé. Várnai László edző szakmai kvalitása nyomán. Szondy 1941-ben országos ifjúsági bajnok volt 100 méteres mellúszásban, Csordás pedig a felnőttek között volt dobogós 1947-ben – ceglédi színekben. Még ebben az évben a CVSE  öttusa (!) szakosztálya tagjaiként a válogatott kerettagságig jutottak, majd nem sokkal később az olimpiai keret tagjaiként készültek Londonba az olimpiára. Mindkét ceglédi fiú hadapród iskolában tanult tovább , de a háborús események viszontagságai miatt visszatértek Ceglédre és a Kossuth gimnáziumban fejezték be középiskolai  tanulmányaikat.

Csordás György (1928-2000) Londonban, már az UTE   (később az FTC) versenyzőjeként a 400 és az 1500 méteres gyorsúszásban rajtolt és tagja volt a 4x200 méteres gyorsváltónak is. Pontokat érő helyezést a hosszabb távon ért el, a negyedik lett. A versenybírók  majdnem elszámolták az előfutamokban  Csordás fordulóit és plusz e4gy  hosszt akartak vele még úszatni (…).   A 400 méteres gyorsúszásban  is tovább jutott az előfutamából, de a váltóra tekintettel, visszalépett.

Szondy István (1925-2017) már a Budapesti Épületszerelő SK versenyzőjeként és az öttusa csapat tagjaként debütált az olimpián. Az összetett egyéni versenyben a 18. helyen végzett, csapatban kizárások miatt helyezés nélkül végeztek a magyarok. Az öttusát a kezdetben katonasportolók képviselhették a játékokon, később ezt a szabályt megváltoztatták. Négy év múlva Szondy István  csapatban arany, egyéniben bronzérmet szerzett Helsinkiben.

A XIV. Berlini Olimpiai Játékok előzményeiként néhány egyéb érdekesség Ceglédet illetően. A magyar öttusa válogatott szövetségi kapitánya a felkészülés során az a Jós Miklós (1906-1990) volt, aki később Cegléden telepedett le és alapította meg a városban a vívósportot. Jóst, mint hívatásos katonatiszt foglalkozású sporttisztet az olimpia előtt „listázták”, nem maradhatott a válogatott élén. Jelen volt viszont a „Modern pentatlon” című könyve, mely a szellemi olimpiai versenyek kategóriájában, az irodalmi kategóriában  dicséretben részesült. Ez volt az utolsó alkalom, hogy  14 kategóriában a művészeti versenyek még szerepeltek a programban.

Másik érdekessége volt a felkészülés folyamatának, hogy Gál József miután hat év után, 1948-ban hazatért oroszországi katonai fogságából, bekapcsolódott  a birkózó életbe. Szerencséjére a fogsága során a sport révén „kegyeltté” vált, folyamatosan edzésben maradhatott és idehaza olyan gyorsan formába lendült, hogy a válogatott keret ceglédi tagjainak unszolására a szövetség méltányolásával megmérkőzhetett a londoni olimpiai csapatba jelölttel Ferencz Károllyal, akit biztosan győzött le Gál József. Ennek ellenére a magyar szakvezetés nem változtatott már az utazó csapaton.

Vigasztalásul és bizonyításul kivételes képességeit, Gál József két év múlva, - 32 éves korában  - megnyerte Magyarország első világbajnoki címét Stockholmban.
                                                                                                                               

Állandó kiállítások

- A.terem: Szondy István terem - B.terem: Zsengellér Gyula terem - C.terem: Szabadidő és más érdekességek gyűjtemények

Sport Szakkönyvtár

A múzeum szakkönyvtára és egyben kutató szobája több mint 2500 könyvvel rendelkezik. Nagyobbik része ennek, adományok által került a polcokra, de folyamatos a vásárlás útján beszerzett pótlás is

Dokumentum- és levéltár

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság széles körű kutató munkával végezte munkáját és 21 témakörben naplóban és külön levéltári iratanyagként – gyűjtőbe – rendezte azt.

Fotó archivum

A múzeum több, mint 17 000 darab papír alapú fényképpel rendelkezik. A sportági- és más témakörű szempontok alapján tárolt fotók betekinthetők és közcélú igényekre biztosíthatók.

Videotéka

A sportmúzeum megnyitása óta számtalan video film és egyéb eszközön rögzített felvételeit őrzi.

Kapcsolat

Telefon 06 30 214 08 83, 06 53 316 930

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
E-mail: sportmuzeum@cegledikultura.hu

Kapcsolatfelvétel

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Küldés