Ceglédi Sportmúzeum nyitvatartása: kedden és csütörtökön 15:00-18:00    Jelentkezzen be egyéni időpontra!
Telefon: 06 30 214 08 83  /  Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.

1976-1992 közötti időszak

Tokió után 12 évnek kellett eltelnie, hogy a montreali olimpiát ceglédi  résztvevő személyén keresztül elemezhessük. Volt okunk rá, mivel  Pákozdi László ( 1951 – 2015) révén fokozott érdeklődéssel figyelhettük az ökölvívó versenyeket. A helyszíni  eseményeket anno, egy Kanadában élő egykori ceglédi  atléta, Fehérdy Iván  tudósításaiból  is követhettük. A  volt  CVSE atléta részt vett az Olimpiai Szervező  Bizottság munkájában és számtalan írásában taglalta a „Népsportban” és más  lapokban kinti tapasztalatait.

Megjegyezzük, hogy Fehérdy  Iván (87) jó egészségnek örvend és máig tartja  vele a baráti kapcsolatot  régi klubtársa Ócsai Károly a helyi sporttörténeti bizottság egyik alapítója.

Pákozdi László Cegléden született, régi ökölvívó dinasztia tagja, felmenői és családtagjai között többen a ringben mutatták be tudásukat, szórakoztatták a bokszolást kedvelő ceglédieket. A „mi fiúnk” az 1976-os olimpia előtt robbant be az élvonalba, miután 1974-ben már a Bp. honvéd SE bajnokcsapatának tagja. A válogatott újoncaként még ebben az évben amerikai túrán vett részt és Clevelandban  hatalmas meglepetésre legyőzte a nehézsúlyban világbajnoki ezüstérmes kubai  Marvin Stinsont. A fényes siker után az USA-ban tett túrán a magyar válogatott újfent sztárját ajnározták a szakmai berkekben.

Az olimpián biztos tagja lett a magyar csapatnak, miután az előolimpiai versenyeken Írországban és Skóciában is legyőzte ellenfelét. Sajnos azonban mindez az olimpián nem sikerült, miután az első fordulóban legyőzte a nigériai ellenfelét, de utána az NSZK-beli Hussingtól vereséget szenvedett és kiesdett a további küzdelmektől. a német a végén bronzérmet nyert Montrealban.

1980-ban Moszkvában rendezték meg az immár XXII. Nyári Olimpiai Játékokat. A krónika egy Cegléden született sportoló indulását rögzíti. Zalai Gábor (1953 -) a MAHART  SE  vitorlázó szakosztályának versenyzőjeként érte el a szép sikert. Nehéz lenne feltételezni, hogy ebben  a szép vízi sportágban  szülővárosában bontogatta szárnyait, de így is siker a 470-es  hajóosztályban elért 11. helyezés, párban Fundák Györggyel.

Négy évvel később 1984-ben a magyarok bojkottálták a Los Angelesi olimpiát. Sok felkészült és reményekkel teli magyar sportoló esélyesként készült a versenyekre. Köztük volt a ceglédi születésű súlyemelő Romhányi László (1963-2013) is, aki ekkor,  súlycsoportja országos csúcstartója volt szakításban.

Született azonban 1984-ben  egy  paralimpiai siker  Pálinkás László (1959- ) részéről, aki New Yorkban tagja volt az aranyérmet nyerő magyar 4x50 méteres úszó vegyesváltónak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1956-ban döntött arról, hogy 1960-tól kezdődően megrendezik négyévente a paralimpiai versenyeket, de a klasszikus olimpiai versenyek évében és helyszínén csak 1988 óta megszokott.  A New Yorki „Fáklya Világjátékok”-at utólag olimpiai eseménynek rangjára emelték.

Pálinkás László  a CVSE-ben nevelkedett úszó- és vízilabdázó volt, később kapcsolódott  a Koller István vezette fővárosi  mozgássérülteket összefogó közösséghez.  Az 1984-es versenyeken a 4x50 méteres gyorsváltóban is bajnoki címet vívott ki a magyar váltó, de mivel a célba elsőként  érkező  magyar úszónak a medence falat érése után a medencébe ugráltak örömükben – ami szabálytalan – kizárták a versenyből őket…

A példa értékű munkát végző Pálinkás László 1988-ban is tagja volt a magyar paralimpiai csapatnak, de szereplésüket már nem kísérte a korábbihoz hasonló nagy siker.  A ceglédi tanár és lelkes edző a 100 méteres gyorsúszásban a 7., a 200 méteres vegyes úszásban pedig a 8. helyen végzett.

A Szöuli Olimpián először szerepelt a versenyszámok között az Ázsiában „őshonos”  asztalitenisz. A magyar olimpiai csapatnak tagja volt  Cegléd büszkesége Harczi Zsolt  (1967 – ), aki a CVSE-ben nevelkedett és a klub színeiben érte el sportpályafutása legnagyobb sikereit. Zsolt remekül helytállt a kvalifikációs vetélkedéseken, annak köszönhette a küldetését. Az olimpián azonban rendre az ázsiai ellenfelekkel került szembe, ellenük azonban már akkor sem volt az európaiaknak sok esélyük.

Harczi Zsolt mellett egy másik Cegléden feltűnt tehetség  Bódi Jenő (1963 -) birkózó is bemutatkozott Szöulban. A nagykőrösi születésű, Jászkarajenőn gyerekeskedő, majd szüleivel Cegléden élő kis Bódi gyerek Kenéz Béla  edző kezei között ismerkedett meg a sportág alapjaival. Később a fővárosban igazolta „őstehetségét”  és 1988-ban frissen nyert  Európa-bajnoki cím birtokában utazott Szöulba, ahol a kötöttfogásúak 62 kg-os mezőnyében  két győzelem után szembe találkozott a hazai elfogultságot  minden áron igazolni szándékozó versenybírók manipulációival. Végül a bronzcsatában alulmaradt és a IV. helyen végzett. 

Négy évvel később Barcelonában sem volt több szerencséje Bódi Jenőnek az olimpián. Kísérte Szöul kalandos eseménysora, annyiban más színezetben, hogy itt  a hazai pálya előnye nem volt vitatható a mi bajnokunk kárára. Az idehaza a  Bp. Spartacus színeiben versenyző  elismert  kiválósága volt a nemzetközi mezőnynek.  Fejlődését  és kimagasló tudásszintjét nagyban köszönheti az ugyancsak ceglédi nevelésű Európa-bajnok Sipos Árpáddal vívott csatája. Utóbbi sajnos olimpiai élményekkel nem gazdagodhatott, sérülései miatt maradt ezekről távol.

Visszatérve Bódi barcelonai szereplésére, a dobogó felé „törtetve” Jenő a török világbajnoki ezüstérmessel került szembe, akit „adminisztrációs” segédlettel juttattak a döntőbe. Bódi Jenő a bronzmérkőzésen nem bírt a kubai ellenfelével szemben és az V. helyen végzett.
 

Állandó kiállítások

- A.terem: Szondy István terem - B.terem: Zsengellér Gyula terem - C.terem: Szabadidő és más érdekességek gyűjtemények

Sport Szakkönyvtár

A múzeum szakkönyvtára és egyben kutató szobája több mint 2500 könyvvel rendelkezik. Nagyobbik része ennek, adományok által került a polcokra, de folyamatos a vásárlás útján beszerzett pótlás is

Dokumentum- és levéltár

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság széles körű kutató munkával végezte munkáját és 21 témakörben naplóban és külön levéltári iratanyagként – gyűjtőbe – rendezte azt.

Fotó archivum

A múzeum több, mint 17 000 darab papír alapú fényképpel rendelkezik. A sportági- és más témakörű szempontok alapján tárolt fotók betekinthetők és közcélú igényekre biztosíthatók.

Videotéka

A sportmúzeum megnyitása óta számtalan video film és egyéb eszközön rögzített felvételeit őrzi.

Kapcsolat

Telefon 06 30 214 08 83, 06 53 316 930

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
E-mail: sportmuzeum@cegledikultura.hu

Kapcsolatfelvétel

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Küldés