Ceglédi Sportmúzeum nyitvatartása: kedden és csütörtökön 15:00-18:00    Jelentkezzen be egyéni időpontra!
Telefon: 06 30 214 08 83  /  Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
Az ezredfordulón, 2000-ben Sydney volt a rendezvény házigazdája. Az ötödik földrész másodszor rendezhetett olimpiát. A XXVII. Nyári Játékokon nem volt ceglédi sportoló jelen, de az azt követő paralimpiai eseményeken igen. Itt Bíró Norbert (1974) a judóban lépett tatamira és bár az előjelek nem voltak a legjobbak, hiszen sérülések hátráltatták abban az évben a felkészülést, mégis pontszerző ötödik helyen végzett. A látássérült sportoló a ceglédi judo sport egyik jelentős személyisége, versenyzőként, edzőként és sportszervezőként is sikereket tudhat a maga mögött. Bíró Norbert négy évvel később Athénban is remekül helytállt és végül a bronzérmet szerezte meg súlycsoportjában.

Az újkori  játékok szülőföldjén Athénben – 2004-ben - lépett első olimpiáján tatamira Ungvári Miklós (1980). Ifjú Európa-bajnokunk szereplését nem kísérte szerencse, a harmadik fordulóban kiesett. Miklós ebben az évben a Kecskemét színeiben versenyzett, legtöbbet Cegléden készült Bíró Tamás edző vezetésével. Egy másik ceglédi születésű tehetség Pásztor István (1971) a férfi kézilabda válogatott tagjaként volt az Athéni olimpia résztvevője. A harmadik helyért vívott mérkőzésen 28-26-ra az orosz válogatott nyert, ezzel odalett a bronzérem. A későbbi világválogatott játékos dicsőséges karriert ért el a Veszprém csapatával. sohasem tagadta, hogy Ceglédről indult sportpályafutása. 2008-ban Peking adott otthont a nyári olimpiai játékoknak. A Kínaiak  presztízs kérdést csináltak a kivívott rendezési joguk által. Négyen utazhattak Ceglédről Pekingbe: Ungvári Miklós (judo), Lőrincz Tamás (birkózás), Szellő Imre (ökölvívás), mint versenyzők, Harczi Zsolt pedig az asztalitenisz válogatott edzőjeként. Megemlítendő, hogy ott volt az eseményeken Dr. Beck György is, aki a női vízilabda válogatott csapatvezetője volt ekkor.

Az eredményeket illetően Szellő Imre (1983) ért szép sikert, az  V. helyezésével dicséretes helytállást tanúsított a 81 kg-os súlycsoportban. Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában a VIII. helyen végzett. Ungvári Miklós nem ért el helyezést.

A 2012-ben megrendezett XXX. Londoni Nyári Olimpiai Játékok aranybetűs fejezetét jelentik Cegléd sportéletének. Négy évvel ezelőtt két ezüstéremmel és egy csapat negyedik helyezéssel gazdagodott a magyar sikersorozat és ezen belül városunk sportjának dicsőségtáblája. Az ezüstérmeseink,  Ungvári Miklós (1980) judós és Lőrincz Tamás (1986) birkózó határtalan küzdeni tudással és akaraterővel, az általuk képviselt sportáguk kiemelkedő magas színvonalú bemutatásával,  győzelemre esélyesként léptek tatamira, illetve szőnyegre a döntőben. Hajszál választotta el őket az olimpiai bajnoki címtől, de számunkra az elért sikereikkel is hőssé váltak 2012-ben. Szondy István és Gál József  után méltán kapták meg a „Cegléd város díszpolgára” címet is.

A női vízilabda válogatott áldott tehetségeként ott volt Londonban Czigány Dóra (1992), aki kiemelkedő játékával hozzájárult a csapat által kivívott szép helyezéshez. A bronzéremért vívott mérkőzésen hosszabbítás után maradt alul a magyar csapat az ausztrálokkal szemben, 13-11-re.

Londonban ott volt Harczi Zsolt (1967) is, mint az asztalitenisz válogatott szövetségi kapitánya. Ez már a harmadik olimpiája volt, versenyzőként egy, edzőként két alkalommal ízlelhette meg az olimpiák sajátos és felemelő hangulatát.

2016  Rió de Janeiro - Rióban négy ceglédi születésű sportoló vett részt a játékokon, köztük hárman a CVSE tagjai.

Az előzetes várakozásokkal szemben kevésbé volt szerencsés a teljesítményük. A legjobb helyezést Czigány Dóra érte el a negyedik helyen végzett vízilabda válogatott tagjaként. Akár Londonban, ezúttal is a bronzéremért vívott mérkőzésen maradtak alul a hölgyek. A két birkózónk közül Lőrincz Viktor első olimpiáján a bronzéremért vívott, megnyert csatáját bírói „segédlettel” elvették, így az ötödik helyen zárt. Bátyja Lőrincz Tamás balszerencsés sorsolás után nem ért el helyezést. A negyedik olimpiáján résztvevő Ungvári Miklós az ötödik helyével a legjobb magyar judo helyezéssel tért haza.

Összességében hárman pontszerző helyezést értek el Rióban, ami szép teljesítmény. A birkózók és a judósok mezőnyében is a két ceglédi volt a magyarok legeredményesebb versenyzője.

 A 2020. évi olimpiai játékokat egy év halasztással rendezték meg Tokióban. A pandémia miatt korlátozták a játékok teljes mozgáskörét is.
A ceglédi kötődésű sportolók remekül helytálltak. Kiemelkedett két birkózó dobogós teljesítménye., Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett, testvére Lőrincz Viktor ugyancsak döntős volt, ott ezüstérmes lett. A magyar vízilabda válogatott tagjaiként Jansik Szilárd és Pásztor Mátyás a bronzérmes válogatott tagjai voltak. Judóban Ungvári Attila és a korábban ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi szereplését nem kísérte szerencse.

Állandó kiállítások

- A.terem: Szondy István terem - B.terem: Zsengellér Gyula terem - C.terem: Szabadidő és más érdekességek gyűjtemények

Sport Szakkönyvtár

A múzeum szakkönyvtára és egyben kutató szobája több mint 2500 könyvvel rendelkezik. Nagyobbik része ennek, adományok által került a polcokra, de folyamatos a vásárlás útján beszerzett pótlás is

Dokumentum- és levéltár

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság széles körű kutató munkával végezte munkáját és 21 témakörben naplóban és külön levéltári iratanyagként – gyűjtőbe – rendezte azt.

Fotó archivum

A múzeum több, mint 17 000 darab papír alapú fényképpel rendelkezik. A sportági- és más témakörű szempontok alapján tárolt fotók betekinthetők és közcélú igényekre biztosíthatók.

Videotéka

A sportmúzeum megnyitása óta számtalan video film és egyéb eszközön rögzített felvételeit őrzi.

Kapcsolat

Telefon 06 30 214 08 83, 06 53 316 930

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
E-mail: sportmuzeum@cegledikultura.hu

Kapcsolatfelvétel

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Küldés