Ceglédi Sportmúzeum nyitvatartása: kedden és csütörtökön 15:00-18:00    Jelentkezzen be egyéni időpontra!
Telefon: 06 30 214 08 83  /  Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.

Bemutatkozás

Cegléden nyitott meg az ország első vidéki sportmúzeuma 1992. május 10-én. Közösségi hivatalos megnevezése: Ceglédi Sporttörténeti Gyűjtemény. Gallov Rezső  sportügyekért felelős  államtitkár  avatta fel a Gubody  utcai, egykori tanácselnöki házban a helyi sporttörténeti gyűjtemény első rendszeresen látogatható kiállítását. Ezt megelőzően a  nyugdíjba vonuló Kürti Béla testnevelő tanár és tornaedző ötlete volt 1978-ban a Ceglédi Sporttörténeti Bizottság létrehozása, a város testnevelési és sport mozgalma múltjának felkutatása céljából. Hatalmas munka volt a levéltári-, sajtó- és sportszervezeti  források áttanulmányozása. Ebből kitűnik, hogy az iskolai keretekben folyó testnevelés 1869-ben kezdett gyökeret verni a helyi Polgár Iskolában, majd az akkori fejlődési ütemben 1884-ben megalakult Cegléd első társadalmi sportegyesülete a Korcsolyázó Egylet. Kürti  Béla „Fejezetek  a ceglédi sport múltjából” c. munkája az első száz év történetét dolgozta fel.

25 éves emlékplakettAz 1978-1992. közötti 14 év időszak elég volt arra, hogy gazdag írásos és tárgyi emlékek gyülemletek fel a bizottság munkája által, már az első időszakban volt mit bemutatni a sport iránt elkötelezett múzeumlátogatóknak. A gyűjtemény állandóan gyarapodik és a jelesebb ereklyék gyorsan a közönség elé  kerülnek. A helytörténeti gyűjtemény sokrétű bemutatása nyomon követhető az állandó kiállítás termeiben. A sok ezer relikvia legjelentősebb darabjai tekinthetők meg az I.sz. Szondy István és a  II.sz.  Zsengellér Gyula teremben. A város iskolai-, tömeg- és versenysportjának fejlődése mérhető le 52 darab üveges vitrinben és 18 asztali tárolóban. Ezen felül számtalan tabló, foto nagyítás és több száz portré emeli gazdaggá a látnivalókat. Természetesen vannak a gyűjteménynek olyan darabjai, melyek  férőhely miatt nem láthatóak, de ezek az időszaki tárlatokon, illetve a kutatók számára betekinthetőek. A 17 ezer foto, a rengeteg levéltári anyag, a sport szakkönyvtár, az érem-, jelvény-, plakát és zászló-gyűjtemény   a „kulisszák” mögött vár a látogatók igényének kielégítésére.

Az igazi relikviák a kiemelkedő eredményeket elérő ceglédi kötődésű élsportolók tárgyai között keresendők. Az olimpiai- és nem olimpiai sportágak legkiválóbb képviselői között – a felnőtt korosztályban -  több mint ötvenen  voltak, akik magyar nemzeti színekben értek el sikereket.

Az olimpiákon eddig 24 ceglédi szerepelt, köztük Szondy István olimpiai- és világbajnok öttusázó, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, VB bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok dzsúdós, Lőrincz Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa bajnok birkózó. Ide soroljuk Csernai Tibor labdarúgót is, akik olimpiai bajnok labdarugó csapatunk tagja volt 1964-ben. Az élre kívánkozik Gál József személye is, aki Magyarország első birkózó világbajnoka volt 1950-ben. A paralimpiai versenyeken Pálinkás László arany- , Bíró Norbert bronzérmet nyert.

A 28 éves Sportmúzeum a Ceglédi Értéktár része.

EGYÜTTMÚKÖDÉSSEL  ELŐRE
A múzeum fenntartója: Cegléd Város Önkormányzata
Szakmai mentor: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum (Budapest)
Nemzeti hagyományápolás: Magyar Olimpiai Akadémia 
Partner szervezetünk: Cegléd Városi Könyvtár
 

ÚTTÖRŐ MEGSZÁLLOTTAK
A Ceglédi Sportmúzeum vezetői:
Kürti Béla           1992 – 2000 között
Tószegi Miklós   2000 – 2004 között
Magyar László   2005-től       
 
ADATOK ÉS ELÉRHETŐSÉGEK
Ceglédi Sportmúzeum
Cím:       2700 Cegléd, Gubody u 9.
Telefon:  06/53-316-930
              06/30-214-0883
E-mail:   sportmuzeum@cegledikultura.hu
WEB:     www.cegledisportmuzem.hu

NYÍTVATARTÁS
Kedden és csütörtökön                                         15.00 – 18.00 óra között
Egyeztetés alapján a hét bármely más napján     10.00 – 17.00 óra között.


A Ceglédi Sporttörténeti Alapítvány
Az alapítvány 1991-ben került bejegyzésre. Alapítói a Budapest Bank Rt. és a Dél-Pest megyei  ÁFÉSZ Igazgatóság (jogutódi átvállalással Hozam Zrt.) Feladata a nem jogi személyiséggel rendelkező Sporttörténeti Bizottság mellett a sporttörténeti gyűjtemény munkájának, benne a szervezet gazdálkodásának képviselete. Az alapítvány kezeli a gyűjtemény vagyontárgyi és működési rendjének kötelmeit. A civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi keretek között képviseletet gyakorol a nemzeti örökség védelme érdekében a sport hagyományainak ápolásában.

Az alapítvány kuratóriumát a Sporttörténeti Bizottság tagjaiból kiemelt szakemberek alkotják. 

Az alapítvány adószáma: 191802234-1-13

Banki jelzőszáma:   Budapest Bank 10103812 – 03159137 – 00000007

Állandó kiállítások

- A.terem: Szondy István terem - B.terem: Zsengellér Gyula terem - C.terem: Szabadidő és más érdekességek gyűjtemények

Sport Szakkönyvtár

A múzeum szakkönyvtára és egyben kutató szobája több mint 2500 könyvvel rendelkezik. Nagyobbik része ennek, adományok által került a polcokra, de folyamatos a vásárlás útján beszerzett pótlás is

Dokumentum- és levéltár

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság széles körű kutató munkával végezte munkáját és 21 témakörben naplóban és külön levéltári iratanyagként – gyűjtőbe – rendezte azt.

Fotó archivum

A múzeum több, mint 17 000 darab papír alapú fényképpel rendelkezik. A sportági- és más témakörű szempontok alapján tárolt fotók betekinthetők és közcélú igényekre biztosíthatók.

Videotéka

A sportmúzeum megnyitása óta számtalan video film és egyéb eszközön rögzített felvételeit őrzi.

Kapcsolat

Telefon 06 30 214 08 83, 06 53 316 930

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
E-mail: sportmuzeum@cegledikultura.hu

Kapcsolatfelvétel

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Küldés