Ceglédi Sportmúzeum nyitvatartása: kedden és csütörtökön 15:00-18:00    Jelentkezzen be egyéni időpontra!
Telefon: 06 30 214 08 83  /  Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.

Szondy István kiállító terem

Ha múzeum első kiállítási terme Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó nevét viseli. Cegléd díszpolgára és több, mint 300 relikviát adományozott kedvelt városának. Rajta kívül még négyen viselik a  sportemberek közül a díszpolgári címet, kinagyított fotójukkal   szembetalálkozik a terembe belépő látogató.

A teremben megtalálható életmű gyűjtemények között ki kell még emelni Gál József birkózó személyét, aki Magyarország első világbajnoka volt 1950-ben. Nagy népszerűség és köztisztelet övezte egész életében. 

A ceglédi olimpikonok tablója idősorrendben mutatja be Cegléd  24  büszkeségét, akik 1924-2016 között képviselték a magyar színeket a nyári játékokon. A teremben 30 üveges vitrinben és 9 asztali tárolóban helyezték el az olimpikonok és rajtuk kívül további harminc más kiváló élsportoló ereklyéit.

A fekete-fehér fotók szereplői más korszakot idéznek fel a múlt század emlékezetes sikereiből. Paulovits Károly 1884-ben alapította meg Cegléd első sportegyesületét, az ő korhű fotója mellett ott látható Gubody Ferenc egykori jeles polgármester és a CVSE alapító elnökének dr. Sztankay Gyulának a fényképe. 

Állandó kiállítások

- A.terem: Szondy István terem - B.terem: Zsengellér Gyula terem - C.terem: Szabadidő és más érdekességek gyűjtemények

Sport Szakkönyvtár

A múzeum szakkönyvtára és egyben kutató szobája több mint 2500 könyvvel rendelkezik. Nagyobbik része ennek, adományok által került a polcokra, de folyamatos a vásárlás útján beszerzett pótlás is

Dokumentum- és levéltár

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság széles körű kutató munkával végezte munkáját és 21 témakörben naplóban és külön levéltári iratanyagként – gyűjtőbe – rendezte azt.

Fotó archivum

A múzeum több, mint 17 000 darab papír alapú fényképpel rendelkezik. A sportági- és más témakörű szempontok alapján tárolt fotók betekinthetők és közcélú igényekre biztosíthatók.

Videotéka

A sportmúzeum megnyitása óta számtalan video film és egyéb eszközön rögzített felvételeit őrzi.

Kapcsolat

Telefon 06 30 214 08 83, 06 53 316 930

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
E-mail: sportmuzeum@cegledikultura.hu

Kapcsolatfelvétel

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Küldés