Ceglédi Sportmúzeum nyitvatartása: kedden és csütörtökön 15:00-18:00    Jelentkezzen be egyéni időpontra!
Telefon: 06 30 214 08 83  /  Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.

Szondy István kiállító terem

A múzeum első kiállítási terme Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó nevét viseli. Cegléd díszpolgára és több, mint 300 relikviát adományozott kedvelt városának. Rajta kívül még négyen viselik a  sportemberek közül a díszpolgári címet, kinagyított fotójukkal   szembetalálkozik a terembe belépő látogató.

A teremben megtalálható életmű gyűjtemények között ki kell még emelni Gál József birkózó személyét, aki Magyarország első világbajnoka volt 1950-ben. Nagy népszerűség és köztisztelet övezte egész életében. 

A ceglédi olimpikonok tablója idősorrendben mutatja be Cegléd  24  büszkeségét, akik 1924-2016 között képviselték a magyar színeket a nyári játékokon. A teremben 30 üveges vitrinben és 9 asztali tárolóban helyezték el az olimpikonok és rajtuk kívül további harminc más kiváló élsportoló ereklyéit.

A fekete-fehér fotók szereplői más korszakot idéznek fel a múlt század emlékezetes sikereiből. Paulovits Károly 1884-ben alapította meg Cegléd első sportegyesületét, az ő korhű fotója mellett ott látható Gubody Ferenc egykori jeles polgármester és a CVSE alapító elnökének dr. Sztankay Gyulának a fényképe. 

Állandó kiállítások

- A.terem: Szondy István terem - B.terem: Zsengellér Gyula terem - C.terem: Szabadidő és más érdekességek gyűjtemények

Sport Szakkönyvtár

A múzeum szakkönyvtára és egyben kutató szobája több mint 2500 könyvvel rendelkezik. Nagyobbik része ennek, adományok által került a polcokra, de folyamatos a vásárlás útján beszerzett pótlás is

Dokumentum- és levéltár

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság széles körű kutató munkával végezte munkáját és 21 témakörben naplóban és külön levéltári iratanyagként – gyűjtőbe – rendezte azt.

Fotó archivum

A múzeum több, mint 17 000 darab papír alapú fényképpel rendelkezik. A sportági- és más témakörű szempontok alapján tárolt fotók betekinthetők és közcélú igényekre biztosíthatók.

Videotéka

A sportmúzeum megnyitása óta számtalan video film és egyéb eszközön rögzített felvételeit őrzi.

Kapcsolat

Telefon 06 30 214 08 83, 06 53 316 930

Cím: 2700 Cegléd, Gubody u. 9.
E-mail: sportmuzeum@cegledikultura.hu

Kapcsolatfelvétel

Küldés folyamatban ...
Levél elküldve.
Küldés